Er zijn genoeg mensen die niet meer van een sauna weten, dan dat je er bloot bent en dat het heet is. Zij zien niet direct de aantrekkingskracht van met allerlei vreemden te zitten zweten in een donkere kamer. Vraag jij je ook af waarom je eigenlijk naar de sauna gaat, en wat je daar kunt verwachten? Trek je Rieker Schoenen uit, vouw je kleding op en pak je handdoek: we geven je hier een introductie tot de ontspannende en weldadige ervaring die een saunabezoek oplevert.
Wat is het idee van de sauna
De klassiek sauna is afkomstig uit Finland en andere Scandinavische landen. In veel oude culturen, waaronder Turkije, Rusland en Japan vinden we ook hete baden en “zweethutten”. Het Finse sauna ritueel is vrij eenvoudig. Een houten kamer wordt met een houtvuur opgestookt, waardoor die een hitte tussen de 50 en de 90 graden bereikt. De bezoekers van de sauna, die vaak bestaan uit het hele gezin (inclusief eventuele gasten), ontkleden zich en nemen plaats in de sauna. Over de loop van een kwartier of langer gaan ze flink zweten. De theorie is dat met het zweet gif en afvalstoffen het lichaam verlaten, en dat de sauna de deelnemer wapent tegen ziektes en infecties. De sauna is in Scandinavische culturen een belangrijk onderdeel van het leven. Zwangere vrouwen baren hun kinderen traditioneel zelfs in de sauna, die een van de schoonste ruimtes van het huis is.
Hoe ziet een saunacomplex in Nederland er uit
Een saunacomplex lijkt op een zwembad met luxere voorzieningen en een mooiere aankleding, vaak met kunst, glimmende tegels, sierobjecten, uitgebreide tuinen en horecavoorzieningen. In een groot saunacomplex vind je soms wel 20 verschillende soorten sauna’s en andere baden. In elke sauna is er bijvoorbeeld een kruidenbad, waar het vochtig is en er een dikke mist hangt, met een temperatuur van rond de 40 graden. Dit is een uitstekende ruimte om als eerste te bezoeken en genieten van de geuren en de weldadige warmte. Daarna kan je een sauna bezoeken, liefst een met een relatief lage temperatuur van 60 of 70 graden. Zo’n sauna bevat een kachel, stenen radiator of andere hittebron. De bezoekers nemen plaats op houten banken met een handdoek onder zich.
Tijdens je verblijf open je poriën zich, en verlies je flink wat zweet. De hoge temperatuur maakt je loom en voelt comfortabel aan. Tegelijkertijd is het een inspannende activiteit voor het lichaam, dat probeert zijn interne temperatuur te handhaven door veel zweet te verliezen. Een dagje sauna maakt dan ook behoorlijk ontspannen en moe, en je zult heerlijk slapen na je bezoek.
Na een kwartier is het tijd om in de open lucht af te koelen of een lauwe of koude douche te nemen. Daarna kun je een tijdje rusten, en dan gebruik maken van een nieuwe sauna, of een hapje eten of drinken, of lekker een uurtje dommelen in een van de relaxruimtes. Er zijn zoutsteensauna’s, sauna’s met een uitzicht, muzieksauna’s en meer. Ook zonnebanken, zwembaden, koude dompelbaden en jacuzzi’s staan tot de beschikking van een saunaganger.