Er bestaan volgens de FNV geen officiële regels als het gaat om werken tijdens de vakantie, maar een werkgever mag er niet vanuit gaan dat een werknemer tijdens de vakantie beschikbaar is voor werkzaamheden. Als zelfstandig ondernemer ontkom je soms niet aan werken tijdens de vakantie. Zeker als ZZP’er of bij een eenmanszaak draait het werk vaak gewoon door, ook als je er even tussenuit bent.

De ondernemer op vakantie

Veel zelfstandig ondernemers letten bij het boeken van een hotel of appartement dan ook vaak op de mogelijkheden die er zijn om tussendoor af en toe toch even te werken. Bijvoorbeeld door de wifi-opties te checken of vooraf te bekijken of er een geschikte werkplek is. Er zijn zelfs ondernemers die in de buurt van hun vakantiebestemming een kantoorruimte huren, zodat de rest van het gezin ongestoord vakantie kan vieren terwijl zij een paar uurtjes per dag hun werk doen. Zeker tijdens een vakantie in Nederland zijn hier genoeg opties voor. Flexibele werkplekken zonder ingewikkelde huurcontracten is namelijk iets wat je ook hier steeds vaker tegen gaat komen. Niet alleen voor tijdens de vakantie, maar ook door het jaar heen.

Werk het liefst op vaste tijdstippen

Soms is een tafeltje op de hotelkamer genoeg om even de hoogstnoodzakelijke werkzaamheden te verrichten of de keukentafel in een appartement. Tenslotte is het de bedoeling dat je bij een kortdurende vakantie ook nog tijd over houdt om te genieten van je vakantiedagen. Het is wel verstandig om, als je toch dagelijks even moet werken, dit op vaste tijdstippen te doen. Bijvoorbeeld iedere ochtend één of meerdere uurtjes, dan weet de rest van het gezin waar ze aan toe zijn wat betreft de vakantieplanning.

Neem je rust

Als het echt niet anders kan kunnen veel werkzaamheden ook tussendoor even op de mobiele telefoon worden gedaan. Een telefoontje plegen, een e-mail versturen of even een collega appen. Maar het is eigenlijk beter om de mobiele telefoon voor een groot deel van de dag uit te zetten of niet mee te nemen, anders ben je toch geneigd om alsmaar ‘aan’ te staan. Terwijl het op vakantie juist zo belangrijk is om even helemaal tot rust te komen. Dit is de enige manier hoe je weer nieuwe energie op kunt doen.