Wanneer je nog nooit een sauna bezocht hebt maar dit wel van plan bent, kan het erg fijn zijn om eerst eens wat basisinformatie te lezen. Je weet dan

Wanneer je nog nooit een sauna bezocht hebt maar dit wel van plan bent, kan het erg fijn zijn om eerst eens wat basisinformatie te lezen. Je weet dan waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten, zodat je voor de volle 100% kunt genieten van een welverdiend bezoekje aan een wellnesscentrum.

Naakt of met badkleding

Traditiegetrouw hoort men naakt in een sauna te zitten. Dit is een gewoonte die de Scandinaviërs, de oorspronkelijke gebruikers van de sauna, zich hebben aangeleerd en welke al zeer lang meegaat. Er zijn diverse redenen waarom deze traditie is zoals hij is.

In eerste instantie heeft het met hygiëne te maken. Hoewel het voor sommige mensen misschien wat vreemd klinkt, naakt is nu eenmaal hygiënischer. Badkleding kan namelijk een bron van bacteriën zijn, zeker wanneer je transpireert en dit vocht in de badkleding blijft hangen.

De tweede reden waarom je beter naakt in de sauna kunt vertoeven is omdat je blote huid op die manier de warmte beter opneemt. Een laagje kleding houdt de warmte nu eenmaal tegen. Badkleding belemmert daarnaast het zweten. En laat dit nu net één van de gezonde effecten zijn van een saunabezoekje. Door te zweten raak je immers een heleboel afvalstoffen kwijt. Zweet is daarnaast een natuurlijke manier om je lichaam af te koelen, iets wat absoluut noodzakelijk is in een warme sauna.

Na de saunasessie is het van belang dat je onder een koude douche gaat staan of een koud dompelbad neemt. Wanneer je badkleding zou dragen, koel je op de bedekte plekken minder goed af. Een lichaam is dus gemakkelijker af te koelen zonder kleding.

Uiteraard heeft iedereen zo zijn of haar voorkeur voor het saunabezoek. De één prefereert naakt, terwijl de ander toch liever de badkleding aanhoudt. Wat je keuze ook is, onthoudt in ieder geval dat het in een sauna niet om de naakte lichamen draait. Natuurlijk is er naakt aanwezig, maar je moet er in een reguliere sauna vanuit gaan dat de gemiddelde bezoeker niet voor het naakt komt of bijbedoelingen heeft.

De meest interessante reden waarom Scandinaviërs naakt in de sauna zitten zal je wellicht doen grinniken. In Scandinavië speelt de sauna namelijk een belangrijke rol in de politiek. Immers, wanneer men naakt in een sauna zit en de warmte zijn werk doet, is een mens volledig authentiek. Er is geen mogelijkheid tot het verschuilen achter kledingstukken. Belangrijke beslissingen worden volgens Scandinavische traditie dan ook naakt genomen.

Maar zie je het niet echt zitten om samen met je collega’s in je blote kont en met het zweet tussen je bilnaad die belangrijke vergadering te houden? Geen enkel probleem. Want met het populairder worden van sauna’s in andere delen van de wereld dan Scandinavië, zijn er uiteraard ook sauna’s beschikbaar met de mogelijkheid tot het dragen van badkleding. Vaak is er dan een speciale ‘badkledingdag’ voor ingeroosterd, en soms is er zelfs een apart gedeelte van het wellnesscentrum dat hiervoor bedoeld is. Wat je ook prefereert, er is altijd wel een sauna te vinden die voldoet aan je wensen.