In een opgietsauna vinden de zogenaamde opgietsessies plaats. Deze opgietingen zijn één van de bekendste saunarituelen.
Wat is een opgieting?
Aan een ruime hoeveelheid water worden heerlijk geurende etherische oliën toegevoegd. Dit mengsel wordt vervolgens op de hete saunakachel of de hete stenen gegoten. Deze handeling zorgt voor een aantal reacties. Ten eerste stijgt de gevoelstemperatuur, terwijl de fysieke temperatuur in feite daalt. Daarnaast komen de heerlijk geurende aroma’s van de essentiële oliën vrij en vullen de gehele sauna met een aangenaam aroma.
De saunameester
Een saunameester is degene die het water over de saunakachel of hete stenen giet. Daarnaast zal hij met een handdoek door de lucht zwaaien, en er zo voor zorgen dat de hete, bevochtigde en welriekende lucht verspreid wordt door de sauna. De vochtige lucht stroomt daardoor langs het lichaam van de saunabezoeker en zorgt voor een aangename tintelende sensatie op de huid. Het lichaam wordt daarbij flink aan het werk gezet en je gaat nog heftiger transpireren. Hierdoor wordt je huid van binnenuit gereinigd door de vochtafvoer in je poriën.
De saunameester dient er wel voor te zorgen dat de hitte draaglijk blijft voor de saunabezoekers. Dit doet hij door met vochtige doeken te wapperen. Een goede leidraad is om per tien minuten, maximaal twee keer water op te gieten. Zo wordt een hoge luchtvochtigheid verkregen die zeer warm aanvoelt.
Het afkoelproces
Bij een opgietsessie kunnen de bloedvaten flink verwijden en de bloeddruk kan sterk zakken. Hiermee dien je altijd rekening te houden, zeker tijdens het afkoelproces. Dit proces moet langzaam gebeuren om er voor te zorgen dat de bloedvaten niet te plotseling vernauwen. Gebeurd dit wel, dan bestaat de kans op flauwvallen door een tekort aan zuurstof in de hersenen.