Een hammam, ook wel Oosters badhuis genoemd, is in feite de term voor het gehele badhuis. Dit omvat dus alle voorzieningen die het badhuis te bieden h

Een hammam, ook wel Oosters badhuis genoemd, is in feite de term voor het gehele badhuis. Dit omvat dus alle voorzieningen die het badhuis te bieden heeft, waaronder dus ook het stoombad of de stoomsauna. In een hammam kunnen bezoekers zich wassen, uitrusten maar het heeft daarnaast ook een erg sociale functie.

De badgang

Evenals bij alle andere soorten sauna’s is er een bepaalde badgang welke de volgorde bepaald van de behandelingen en rituelen. In een hammam komt de bader binnen in de zogenoemde camekan. Hier bevinden zich de kleedruimtes en kan men zich ontdoen van kleding. Vervolgens wikkelt men een pestemal om het middel (een zijde of katoenen doek) en trekt men slippertjes aan gemaakt van parelmoer en hout om te voorkomen dat men uitglijd. In een moderne hammam is het uiteraard ook mogelijk om gewone zwemkleding en slippers aan te trekken.

Na het omkleden begeeft men zich naar de hararet. Dit is een warme ruimte welke volledig gevuld is met stoom. Hier gaat men liggen op een zogenoemde buiksteen om er voor te zorgen dat de poriën in de huid zich openen en men flink gaat zweten. Vervolgens komt er een tellak (de saunameester), welke de bader met warm water overgiet en het hele lichaam inwrijft met een zachte zeep gemaakt van olijfolie. Deze zeep wordt sabon beldi genoemd. Wanneer het lichaam volledig is ingezeept wordt het gescrubt met een ruwe handschoen, de kese genaamd. Ter afsluiting van dit eerste gedeelte van de behandeling wordt het lichaam afgespoeld met warm water en vervolgens met koud water. Het koude water zorgt er voor dat de poriën zich weer kunnen sluiten.

Tijdens het tweede gedeelte van een hammam komt de tellak met een schuimzak welke gevuld is met heerlijk ruikende zeep. Hiermee kan hij het volledige lichaam bedekken met een flinke laag schuim en de badgast masseren. De belletjes schuim die vervolgens kapot springen geven daarnaast een aangename tinteling op de huid.

Tot slot wordt het gehele lichaam nog eens ingesmeerd met olie en volgt er een zeer uitgebreide massage. Van top tot teen wordt je door de tellak gemasseerd en zelfs je kleinste teentje komt hierbij aan bod. De olie welke hiervoor gebruikt wordt, is doorgaans verwarmde en geparfumeerd arganolie of olijfolie. Ook de hoofdhuid wordt natuurlijk niet vergeten en krijgt een fijne massage terwijl de haren worden gewassen.

Wanneer alle behandelingen volledig zijn afgerond begeeft men zich weer richting de camekan. Hier droogt men zich af en er kan een kopje thee gedronken worden. Het is erg belangrijk om na het volledige hammam ritueel het vochtniveau weer aan te vullen. De Turkse of Marokkaanse thee is hier uitermate geschikt voor.