Een caldarium is het warmste gedeelte in een Romeins badhuis, en is dus onderdeel van de thermen uit de Romeinse oudheid. Hiermee is het wellicht een

Een caldarium is het warmste gedeelte in een Romeins badhuis, en is dus onderdeel van de thermen uit de Romeinse oudheid. Hiermee is het wellicht een van de oudst bekende sauna’s die we kennen.

Warm bad

Eigenlijk is het caldarium van oorsprong geen sauna, maar een vertrek met een hoge luchtvochtigheid waarin de warme baden zich bevonden. De term caldarium wordt tegenwoordig echter ook gebruikt in wellnesscentra en sauna’s om het warme stoombad van zo’n 35°C aan te duiden.

De verwarming

De ruimte van een caldarium wordt oorspronkelijk verwarmt door het hypocaustum. Dit is een verwarmingssysteem dat zich onder de vloer bevindt. Op deze manier worden de wanden, vloeren en banken van steen of tegels in het caldarium opgewarmd tot een aangename temperatuur.

Het gebruik van een caldarium

Een caldarium is op die manier ontworpen dat de bezoeker zo’n 30 tot 40 minuten in de ruimte verblijft. De ruimte heeft een aangename en lage temperatuur tussen de 40 en 50°C en een luchtvochtigheid van zo’n 70 tot 100%. Het bezoek aan het caldarium is de afsluiter van de gang door het badhuis, alwaar het tepidarium en het frigidarium vooraf bezocht worden.