Om je een beetje duidelijkheid te geven over het doel van een sauna reizen we eventjes terug in de tijd. We spreken hier over het Finland van een aant

Om je een beetje duidelijkheid te geven over het doel van een sauna reizen we eventjes terug in de tijd. We spreken hier over het Finland van een aantal eeuwen geleden. Hier was het gedurende een groot deel van het jaar zo ontzettend koud dat de inwoners een manier bedachten om zichzelf weer op te warmen na een lange dag hard werken in de kou.

Deze eerste sauna’s zagen er echter wel wat primitiever uit dan de sauna zoals we die heden ten dage kennen. Doorgaans was het een uitgegraven ruimte in de grond, welke volledig afgeschermd was van wind, regen, sneeuw en alle andere weersverschijnselen. Middenin de ruimte legde men een bergje gloeiend hete stenen waarmee de ruimte geleidelijk aan opgewarmd werd.

Weldadig voor lichaam en geest

Door de warmte in een sauna wordt de bloedcirculatie flink gestimuleerd en gaat het bloed sneller stromen. Hierdoor worden niet alleen de huid maar ook de inwendige organen voorzien van een extra stoot zuurstofrijk bloed. Dit geeft een enorme boost aan het lichaam.

Naast een verhoogde bloedcirculatie heeft de warmte nog een positief effect op het lichaam, namelijk op de spieren en gewrichten. Door de warmte ontspannen stramme en verzuurde spieren, en worden stijve gewrichten soepeler.

De natuurlijke reactie van een menselijk lichaam op warmte is natuurlijk ook dat het gaat transpireren. Tijdens deze excessieve transpiratie gaan de poriën in de huid wijd open staan, en spoelt het zweet de poriën als het ware schoon. Dit resulteert dus in een gereinigde en gezonde huid.

Tot slot heeft de afwisseling van warmte en koude (na een sauna dien je jezelf immers altijd af te koelen met een koude douche of een koud dompelbad) een ontzettend goede invloed op je weerstand. Hierdoor ben je stukken minder vatbaar voor ziektes en virussen.

Het effect van een sauna op de psyche van een mens mag bovendien niet onderschat worden. Het kan heel ontspannend werken om een aantal uurtjes helemaal niets te doen. Enkel ontspannen, genieten, uitrusten en je volledig focussen op je lichaam en geest. En misschien nog wel het allergrootste voordeel, en wellicht ook de reden dat wellnesscentra tegenwoordig zo populair zijn, is dat het mobieltje uit staat en veilig in de locker ligt opgeborgen. In een sauna zijn telefoons per slot van rekening niet toegestaan.