Een bezoekje aan de sauna heeft naast de ontspannende werking op lichaam en geest nog een heel arsenaal aan andere voordelen. Met name de gezondheidsv

Een bezoekje aan de sauna heeft naast de ontspannende werking op lichaam en geest nog een heel arsenaal aan andere voordelen. Met name de gezondheidsvoordelen zijn groter dan je wellicht zou denken. In dit artikel wijden we uit over het effect van een saunabezoek op hart en bloedvaten.

De bloeddruk

De bloeddruk heeft de neiging licht omlaag te gaan tijdens een saunabezoek. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat bij regelmatig saunabezoek de bloeddruk ook buiten de sauna lager wordt. De reden voor dit verschijnsel is dat veelvuldig saunagebruik helpt om de elasticiteit van de slagaders te verbeteren. Ook verminderd het een overmatige activiteit van het zenuwstelsel en voert het de afvalstoffen van de nieren beter af.

Uit diverse onderzoeken is eveneens gebleken dat regelmatig saunabezoek nog een aantal positieve resultaten biedt. Onder andere de kans op hartfalen, aderverkalking en ontstekingen van het endotheel in de bloedvaten wordt erdoor verkleint. Dergelijke studies zijn gepubliceerd in het Journal of Cardiac Failure.

Hoe werkt dit in het lichaam?

Hoe kan het nu eigenlijk dat je hartslag verhoogt en je bloeddruk daalt wanneer je in de sauna bent? Doordat de hitte binnen in de sauna een stijging van de huidtemperatuur teweeg brengt, gaat het hart harder werken. Het wil immers het bloed sneller naar de huid pompen. Het gevolg hiervan is dat er minder bloed naar de inwendige organen stroomt en dit doet de bloeddruk vervolgens dalen. Op het moment dat je uit de sauna stapt en je lichaam weer afkoelt naar de normale lichaamstemperatuur, bereikt ook je bloeddruk weer de normale toestand.

Mensen die standaard een wat lagere bloeddruk hebben dienen dus voorzichtig te zijn met het opwarmproces, terwijl mensen met een te hoge bloeddruk op moeten letten bij het afkoelen.