Regelmatig een sauna bezoeken heeft een zeer positieve invloed op de luchtwegen. Er zijn diverse experimenten en studies gedaan waaruit blijkt dat de

Regelmatig een sauna bezoeken heeft een zeer positieve invloed op de luchtwegen. Er zijn diverse experimenten en studies gedaan waaruit blijkt dat de slijmafscheiding in de luchtwegen wordt verhoogd door de verbeterde doorbloeding in het lichaam. Dit kan een erg positief effect teweegbrengen bij mensen met luchtwegproblemen.

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is een luchtwegaandoening waarbij de patiënt veel last heeft van vastzittend en taai slijm door geïrriteerde bronchiën. Bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp. Dit zorgt voor een benauwd gevoel en overmatig hoesten. Door te hoesten kan slijm normaal gesproken opgehoest worden, echter het taaie en dikke slijm bemoeilijkt dit proces. Het slijmvlies bij mensen met chronische bronchitis is dikker, waardoor het de luchtstroom in de luchtpijp moeilijker maakt. Dit maakt ademhalen lastig en geeft het benauwde gevoel. Mensen met deze aandoening voelen doorgaans een groot verschil na het bezoeken van een sauna.

De ademhaling

Er zit een verschil in droge sauna’s en vochtige sauna’s. De droge sauna is echter geschikt voor iedereen met ademhalingsproblemen. De lucht voelt hier namelijk niet zwaar aan. Ervaar je toch moeilijkheden met ademhalen, probeer dan eens een infraroodsauna. In een dergelijke sauna wordt de lucht niet opgewarmd, maar enkel de saunabezoeker.

Sinusitis

De term sinusitis is de officiële benaming voor een bijholte ontsteking in de neus. Vaak gaat dit gepaard met knallende hoofdpijn welke uit kan stralen naar de tanden en de ogen. Doorgaans is sinusitis het gevolg van een verkoudheid of allergie. Het bezoeken van een vochtige sauna zoals een Turks stoombad kan weldadig zijn voor mensen met sinusitis. De damp maakt de luchtwegen vrij en het werkt rustgevend op de geïrriteerde slijmvliezen. Aan de stoom van een Turks stoombad is vaak eucalyptus-, menthol- of kamilleolie toegevoegd. Dergelijke essentiële oliën hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen welke de infectie kunnen helpen bestrijden.