Wanneer de gemiddelde mens aan een sauna denkt, is dat meestal de typische klassieke Finse sauna. Dit is dan ook een van de meest voorkomende sauna's.

Wanneer de gemiddelde mens aan een sauna denkt, is dat meestal de typische klassieke Finse sauna. Dit is dan ook een van de meest voorkomende sauna’s. Een Finse sauna is volledig vervaardigd uit beukenhout. Zowel de muren als de bankjes waarop je zit zijn van dit materiaal. Beukenhout zorgt niet alleen voor een fijne natuurlijk uitstraling, maar geeft de sauna ook de typische geur.

Temperatuur

Sinds de uitvinding van de elektrische saunakachel is de temperatuur van een sauna heel gemakkelijk en nauwkeurig te reguleren. Finse sauna’s kunnen een temperatuur tussen de 60°C en de 120°C hebben, de aanbevolen temperatuur ligt echter tussen de 80°C en 90°C met een maximum van 100°C.

Tijdens een saunasessie is de temperatuur ook nog wat te reguleren door water op de hete stenen te gooien. Wanneer het vocht op de stenen verdampt zorgt dit voor een toename in temperatuur. Vochtige lucht is immers warmer dan droge lucht. Ook ligt het er aan op welke plek in de sauna je jezelf bevindt. Wanneer je een hoger gelegen bankje kiest, zul je merken dat de temperatuur daar duidelijk hoger ligt dan op de lager gelegen bankjes. Warme lucht stijgt immers op.

Droge lucht

Een Finse sauna heeft een vrij droge en warme lucht. Sommige mensen zullen ervaren dat dit wat lastiger is om in te ademen. Het is precies daarom dat dagelijks gebruik van een Finse sauna wordt afgeraden. Zeker wanneer je een beginnend saunagebruiker bent, kun je de eerste malen het best maximaal 10 minuten in de sauna verblijven.

Handdoek

Omdat de temperatuur in een Finse sauna erg hoog kan oplopen, wordt aangeraden om op een handdoek te zitten. Het hout van de bankjes kan namelijk erg heet worden en zelfs onaangenaam om op te zitten.

Hoe gebruik je de Finse sauna?

Een Finse sauna wordt meestal in meerdere sessies gebruikt. Een sessie duurt ongeveer 10 minuten. Voordat je in de sauna stapt, neem je een douche om lichaam te reinigen. Droog jezelf af en leg je handdoek of badlaken op het bankje en neem plaats. Je kunt er voor kiezen om te gaan liggen of zitten. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar wanneer je in een openbare sauna bent neem je met zitten uiteraard minder plaats in beslag, zodat andere bezoekers ook een plekje in de sauna hebben.

Nadat je een minuut of 10 in de warmte hebt gezeten verlaat je de sauna en neem je een koud dompelbad of douche. Wanneer je dit te heftig vindt, kun je er ook voor kiezen om af te koelen door buiten of in een vertrek op kamertemperatuur te gaan zitten. Deze routine herhaal je een aantal keren en zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen.