Het is heel normaal dat je transpireert in een sauna. Dit is dan ook zeker niets om je voor te schamen en een heel natuurlijke reactie. Het is in feit

Het is heel normaal dat je transpireert in een sauna. Dit is dan ook zeker niets om je voor te schamen en een heel natuurlijke reactie. Het is in feite zelfs één van de redenen dat mensen naar de sauna gaan.

Een lichaam transpireert vanwege een belangrijke reden, namelijk om het lijf af te koelen. Een gemiddeld lichaam is zo’n 37°C, maar wanneer er een plotselinge stijging plaatsvindt van de omgevingstemperatuur of door inspanning, warmt het lichaam in korte tijd snel op. Doordat het lichaam begint te transpireren ontstaat er een laagje vocht op de huid wat er voor zorgt dat het lichaam weer op de normale temperatuur gebracht wordt.

Naast het feit dat transpiratie er voor zorgt dat je lichaam afkoelt, zorgt het ook voor de afvoer van afvalstoffen. Een sauna bezoek werkt dus anti-oxiderend. Net zoals dat bij urine het geval is, bevat transpiratievocht allerhande afvalstoffen die je lichaam niet nodig heeft. Deze stofjes en bacteriën zorgen trouwens ook voor de onaangename lucht van oud zweet. Vers zweet stinkt echter niet. Neem daarom ook voor het saunabezoek altijd even een warme douche met zeep, om eventuele restjes oud zweet van je lijf te wassen. Dit is wel zo hygiënisch, en prettiger voor jezelf en je medemens.