Je hebt zweethutten en je hebt luxe sauna’s. In een groot saunacomplex, waar er gelukkig tientallen in Nederland van zijn, is er meer te beleven dan alleen hitte. Hier is een dagje ontspannen met de nodige wellnessbehandelingen en hapjes en drankjes een ervaring. Eentje waar je, in plaats van oververhit, totaal cool en relaxt van zal thuiskomen. Lees hier de fijnste evenementen om te beleven bij een groot saunacomplex.

[IMAGE=dcOOgocf1xJG.jpg]

Turks stoombad

Een bezoek aan het stoombad is een uitstekend begin als je bij een saunacomplex binnenstapt. De temperatuur is hier relatief laag, zo rond de 40 of 50 graden. In tegenstelling tot in andere sauna’s is de luchtvochtigheid in een Turks stoombad hoog. Daardoor gaan je poriën open, zodat je in de sauna’s makkelijker kunt zweten en zo afvalstoffen en toxines kwijt kunt raken. Bovendien zijn Turks stoombaden vaak voorzien van een prachtige ambiance, met sierlijke Moorse ramen, sculpturen, marmeren bassins en exotische tegelpatronen. Niet alleen een lust voor het lichaam, maar ook voor het oog dus.

Kruidensauna

In de kruidensauna wordt er een extra zintuig aangesproken, namelijk je neus. Deze sauna’s gebruiken in plaats van water een infusie van verschillende soorten kruidenextracten. Denk aan een mengeling van helende alpenkruiden, een infusie met oosterse kruiden of een extract van exotische specerijen en bloemen. Deze infusie wordt over de hete stenen van de sauna uitgegoten, waardoor je baadt in een wolk stoom met een heerlijke geur en een zuiverende werking. Ook deze sauna’s hebben een relatief lage temperatuur, vaak rond de 50 tot 60 graden.

Restaurant en bars

Een goede sauna heeft één of twee restaurants, eventueel aangevuld met loungeruimtes of bars waar je kunt genieten van eersteklas eten en drinken. Ook de innerlijke mens moet immers verwend worden. En bij deze eetgelegenheden doe je dat verantwoord, door een heerlijke, gezonde vruchtensmoothie of een groene salade te bestellen. Maar als je je wil uitleven op een taart met de topkwaliteit van https://www.jeeigentaart.nl/, diverse a la carte gerechten, vlees uit de grillroom of zelfs een onbeperkt buffet dan is dat ook mogelijk. Lekker eten en drinken maakt een dagje sauna tot een complete verwennerij

Muzieksauna

Als we het hebben over een volledige sauna-ervaring, dan is de muzieksauna een vermelding waard. Ultiem ontspannen helpt als er op de achtergrond zachte, kalmerende ritmische muziek wordt gedraaid. Loungemuziek is één van de meest populaire opties. Maar je kunt ook sauna’s tegenkomen waar er jaren ’70 rock, wereldmuziek of zelfs Nederlandse smartlappen worden gedraaid. Hierdoor is ook deze sauna een totaalbeleving voor lichaam en geest.

Wellnessbehandelingen

Voor een meerprijs kan je vaak behandelingen boeken. Op afspraak krijg je dan een heerlijke of geneeskrachtige massage door een gespecialiseerde medewerker van de sauna. Zo´n massage helpt tegen stress, helpt om sportblessures te genezen of om het lichaam te detoxificeren. Ook een reinigende gezichtsbehandeling valt vaak te boeken. En een oosterse Hamambehandeling is een compleet ritueel, waarbij een scrub, een behandeling met zeep en opgietingen zijn inbegrepen.